Ovo je delo moga Dragana, sina moga, koji vrlo često pripremi izuzetna jela i poslastice i baš nas obraduje
Imali smo goste, dopalo se i njima, nadam se i vama će se dopasti
Potrebno je
1 kg ribljih kotleta, on je koristio kotlete soma
5 glavica crnog luka
6 čenova belog luka
2 veća limuna-sok
2 dl maslinovog ulja
batat krompir
biber
pregršt peršuna
kašika sitno sečenog korena celera
malo majčine dušice
morske soli po ukusu i
kašičicu mlevenog djumbira
Kotlete ribe oprati, ostaviti u djevdjiru da se ocede, posoliti morskom solju.
U dublji pleh ili šerpu redjati komade ribe i voditi računa da se ne dodiruju. Nemojte da odstranjujete kožu. Dobro je tako ostaviti celu noć da se lepo usoli, ali može i kraće
sutra pripremiti krem od luka. U lonac sa vodom ubaciti luk beli i crni, mlevenog bibera i celer.
neka sve to vri 1 sat.
Kada je luk kuvan, ocediti vodu i blenderom samleti.
Dobijenu pastu od luka sipati preko ribe. dodajte komadiće batat krompira. Prelijte zatim sokom od dva limuna, djumbirom i maslinovim uljem. Nalijte hladnom vodom da riba ogrezne kuvajte na jakoj vatri bar sat vremena da voda uvri. Zatim smanjite temperaturu i ostavite ribu da se krčka. Povremeno protresite šerpu ne mešajte kašikom ili viljuškom.
Pre serviranja pospite peršun i majčinu dušicu preko ribe
Odlično pripremljena riba, i ja sam juče pekla ribu, na malo drugačiji način a volela bih da probam i na ovaj.
ReplyDeletePrelepog je ukusa. Ja sam u toku spremanja imala primedbe na limun, mislila sam da će biti dosta kisela, ali bila je fantastična. Hvala puno Zoko na komentaru
ReplyDeleteSAVRŠENO
ReplyDeleteHvala, moj sin se baš angžovao, prelepog ukusa je
ReplyDelete