Ovo je recept i fotografije od moje drage prijateljice Mirjane Božanović iz Brusa
Poslala mi je fotografije i recept, nisam imala strpljenja da čekam, da ja napravim i postavim svoje, jer mi se jako dopadaPotrebno je
20 kora za baklavu
400 grama suvih šljiva
200 grama mlevenih oraha
1, 5 dl ulja
Za sirup
300 grama šećera
2 dl vode
sok od 1 limuna
1 kesica vanilin šećera
Šljive presecite na polovinu, kore podelite na 4 dela po pet kora. Svaku koru pospite, sa malo ulja i oraha. Zadnju petu koru takodje pospite orahom i uljem i na jednoj strani poredjajte suve šljive. Uvijte u čvrst rolat i stavite u podmazan pleh
Tako uradite sa ostalim korama i ostalim pripremljenim materijalom. Kada poredjate u pleh u ostatak ulja, dodajte 1/2 šoljice vode i premažite sve kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok porumene. Dok se kore peku, pripremite sirup, skuvajte šećer sa vodom, dodajte vanilin šećer i kada kratko proključa i šećer se otopi, sklonite sa vatre i ohladite. U ohladjen sirup dodajte sok od jednog limuna.
Vrele kore prelijte ohladjenim sirupom. Sačekajte da kore upiju sirup i služite se. Sigurna sam da je jako ukusno, a prvom prilikom napraviću ovu ukusnu baklavu.
Hvala draga moja prijateljice na divnom receptu i slikama
No comments:
Post a Comment