Tradicionalno toplo predjelo sa juga Srbije. Nekada se ni jedna krsna slava ili preslava, nije mogla zamisliti bez ovog toplog predjela. Posluživali su topli Červiš i na svadbama.
Moja draga prijateljica me je podsetila na ovo divno predjelo, na svojoj krsnoj slavi Svete Petke.
Evo i mog červiša, preporučujem da probate i napravite ga u svojoj kuhinji
Za pripremu Vam je potrebno, za 4 osobe
400 grama belog pilećeg mesa
2 kašike sušenog povrća
5 prepunih kašika brašna
4-5 češnja belog luka
Vode i soli prema potrebi
3 prepune kašike masti
Belo pileće meso i suve začine stavite u posudu u kojoj će se kuvati.. Nalijte vodom da oblije meso.
Kuvajte petnaestak minuta uz dodatak malo soli.
Kuvano meso izvadite iz supe i iscepkajte ga što *vlaknastije*. Nemojte seckati, jer nećete postići željeni efekat.
Otopite mast i dodajte na listiće narezan beli luk, kratko propržite, dodajte brašno i na laganoj vatri propržite. Pazite da ne pregori, jer će jelo biti gorko i tamno.
Sklonite sa vatre i dodajte iscepkano meso. Promešajte da se sve sjedini. Vratite tiganj na vatru i lagano mešajući dodajte procedjenu supu u kojoj se kuvalo meso.
Pržite, dok se mast ne odvoji od mase sa mesom i brašnom
Ovo predjelo se priprema neposredno pred posluživanje. Služi se odmah po pripremi da bude vrelo, to jest da se *puši* pred gostima
Način pripreme je sličan kao kod pripreme belmuža. samo je razlika što se belmuž priprema sa sirom a červiš sa belim mesom
No comments:
Post a Comment