Thursday 26 March 2020

Mekike sa kvascem od jabuka






Došlo neko teško vreme,  mi kao što nas dao Bog, u svakoj situaciji pronalazimo neko rešenje.
Desilo se sada da je došlo do nestašice kvasca, ja sam evo pokušala i uispela da napravim kvasac od jabuka. 



Za izradu ovog kvasca, potrebno je strpljenja, potrebna vam je jedna srednja nakisela jabuka, 2 dl vode, 1 kašika šećera, 6 kašika pšeničnog brašna i 2 kašike kukuruznog brašna.

Prvi dan.  Operite jabuku, očistite je od semena, nasecite na sitnije komadiće, dodajte šećer i prelijte mlakom vodom. Poklopite posudu i ostavite na toplom mestu 24.časa
Drugi dan, kroz cediljku ocedite vodu od jabuka. U teglici sa zatvaračem, dodajte oba brašna, dobro ih promešajte, dodajte mešajući vodu od jabuka. Kada dobijete masu bez grudvica kao za palačinke, zatvorite poklopcem i ostavite 24 časa na toplom.
Trećeg dana možete koristiti kvasac. Prilikom korišćenja kvasca uvek 1/4 ostavite u tegli. Dodajte još 3 kašike brašna i vode da dobijete testo kao za palačinke. zatvorite i  ostavte u frižider do upotrebe.


Za mekike Vam je potrebno

300 grama pšeničnog brašna
malo soli
1 kašika ulja
 kvasac od jabuka
 1,5 dl mlake vode i
Ulje za prženje

U brašno umešajte  so, dodajte pripremljen kvasac i ulje. Mlakom vodom zamesite žitko testo, ostavite na toplom mestu bar sat vremena da nadođe. 
Zagrejte ulje, pokvasite ruke vodom i od testa oblikujte mekike. Lagano ih spuštajte u zagrejano ulje.
Kratko ih pržite sa obe strane. Odlažite ih na kuhinjski papir.



Ovo su posne mekike, možete ih služiti uz ajvar ili slatke sa džemom ili šećerom, po želji.
Ako sa ovim kvascem mesite hleb, potrebno je više vremena da nadođe. dobro je zamesiti hleb uveče i peći ga izjutra


Jako su ukusne, nama su se baš dopale. Imam kvasac u kući, ali sam probala * za nedaj Bože*

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...