Tuesday 14 December 2021

Džem od japanskih KAKI jabuka


 Vreme je za ovo voće koje se odomaćilo i na NAŠIM prostorima. Ja sam ove jabuke dobila na poklon od moje komšinice. Ima u dvorištu dva stabla i baš su dobro rodila ove godine. Ovo je ona vrsta jabuka koje treba da sazre baš dobro, da su sasvim mekane, gnjile, što bi se reklo u našem narodu.

Ja više volim da jedem onu vrstu koja se može jesti dok su još čvrste. Volela bih da kupim takvu sadnicu ako je ima kod nas u prodaji

1 kg mekanih zrelih japanskih jabuka

100 grama šećera, ili po ukusu

sok od dva manja limuna





Jabuke oljuštite, stavite u šerpu u kojoj će se kuvati, preko njih sipajte sok od limuna i promešajte.

Šerpu stavite na tihoj vatri i kuvajte dvadesetak minuta. Mešajte za vreme kuvanja da ne zagori. Štapnim blenderom ujednačite masu. Dodajte šećer i nastavite sa kuvanjem. Neće vam trebati mnogo vremena za kuvanje jer i ako masa izgleda retko, posle hlađenja, brzo dobije gustinu. Proverite to, tako što ćete sipati jednu kašiku na tacnu i staviti u frižider.

Gotov džem sipajte u male teglice, zatvorite, izvršite pasterizaciju, tako je sigurnije za duže vreme čuvanja.




Ovim džemom možete obradovati dragu osobu, jer se teško može naći u prodaji



 




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...