Za dane posta, ovo je odlična, kalorična i ukusna pita, nestala je u vidu lastinog repa. Ne znam
kako vi, ali ja sam u dane posta uvek gladna, zato smišljam recepte sa *jačim* sastojcima, kako
se ne bih *ispustila*
Malo šale uvek dobro dodje, ali u šali je uvek pola zbilje.
Za ovu pitu potrebno je pripremiti
Za Testo
400 grama brašna
0,5 dl maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
oko 2 dl kisele vode
Za fil
2 srednje glavice crnog luka
200 grama pasterizovanih vrganja
4-5 čeri paradajza
1 kutija 200 grama tunjevine
1 dl. ulja
Luk isecite na rebarca, u tiganj naspite ulje i stavite na vatru da se zagreje, u zagrejano ulje
dodajte luk i dinstajte desetak minuta,Kad postane staklast dodajte čeri paradajz, ja sam dodala zmrznute. Propržite još malo pa dodajte vrganje
Naseckajte ih na listiće, dodajte u tiganj i još malo dinstajte, dodajte so i jednu kašiku sušenog ili svežeg peršuna
Sklonite sa vatre pa dodajte tunjevinu i sve dobro sjedinite
Dok se dinstao fil od potrebnih sastojaka zamesite testo. podelite ga na dva dela- Razvijte koru veličine tepsije u kojoj ćete peći pitu, podmažite tepsiju i postavite koru. Izbockajte je viljuškom
Preko kore rasporedite fil, preko fila postavite drugu koru, izbockajte viljuškom. Koru premažite uljem i stavite da se peče u rernu koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni. Pecite 20-25 minuta dok porumeni. Služite toplu pitu uz salatu od kiselih krastavaca
Vrlo originalno i sigurno veoma ukusno ,naročito vrganji!
ReplyDeleteHvala draga prijateljice, vrganj je pasterizovan, dobila sam jednu teglu od prijateljice sa obronaka Kopaonika. Ukus pite je odličan,
ReplyDeletenisam ni znala da postoje pasterizovani vrganji ... lep recept ...
ReplyDeleteHvala Biljo na komentaru, dobila sam teglu pasterizovanih vrganja od moje FB prijateljice Mirjane iz Brusa, beru ih po Kopaoniku i sama ih je pasterizovala
ReplyDelete