Ovaj džem možete napraviti u svako doba, jabuka, pomorandži i limuna ima tokom cele godine.
Možete ga praviti u manjim količinama a češće, samo ako vam se dopadne
Za pripremu ovog džema potrebno je
2 kilograma rendanih jabuka sa korom
3 srednje pomorandže
1 limun
800g šećera
2 dl. vode
U šerpu sipajte šećer, onda dodajte sok od tri pomorandže i jednog limuna,2 dl vode i rendanu koru od jedne dobro oprane pomorandže
Stavite šerpu na vatru i pustite da se šećer špinuje, za to vreme operite i od semenki očistite jabuke, dobro je da su od onih nakiselih. Kada se šećer ušpinuje, neka bude malo redje od onog za slatko, dodajte rendane jabuke i mešajte varjačom da se kuva a ne zalepi za šerpu.
Kada iza varjače ostaje širok trag i vidi se dno šerpe, džem je gotov, možete ga odmah sipati u tegle.
Tegle zatvorite metalnim zatvaračima, uvijte ih u peškire ili ćebe i ostavite da se ohlade.
Džem je jako ukusan i prelepog mirisa, dobar je za kolače ali i namazan na hleb i palačinke
Ja sam odmah napravila probu sa vanilicama, izvrsne su, probajte i vi, dopašće vam se
eee ovo je moj omiljeni cvet ... ;))) ***
ReplyDeletePa da ti pošaljem buketić?
ReplyDelete;)))) ... kao da sam dobila HVALAA ***
ReplyDeleteFantastično! Volim sve što je od, ili sa dodatkom pomorandži :)
ReplyDelete