Hvala puno Kristini Gašpar, na divnoj ideji za kuvanje slatka od nekoliko vrsta voće.Bez
obzira na moje godine i dugogodišnje iskustvo u kuhinji, nikada mi na pamet nije palo da
na taj način kuvam slatko. Ovoga puta probala sam da kombinujem voće i povrće.
Ukus je prelep kod tikvica je preovladao miris i ukus dunje, akivi je ostao isti.
Potrebno vam je
400 grama očišćenih dunja
300 grama očišćenih tikvica
300 grama oljuštenog kivija
1 kg šećera
8 dl. vode
1 kesica limuntusa
Sipajte vodu u posudu i dodajte 1/2 kesice limuntusa, dunje i tikvice secite na kocke željene veličine i spuštajte u posudu
Na vatru stavite šerpu u kojoj ćete kuvati slatko sipajte šećer i vodu, pustite da provri i da se šećer otopi, dodajte ocedjene dunje. Kuvajte petnaest- 20 minuta da dunje malo omekšaju. Dodajte ocedjene tikvice i oljuštene cele plodove kivija koje ste prethodno na više mesta izbockali čačkalicom.
Kad sirup dobije potrebnu gustinu i voće dobije lepu boju, dodajte u 2 kašike vode otopljen limuntus, lagano u šerpi, presecite kivi na pola, da se semenke nebi rasule po slatku.
Slatko možete sipati odmah u tegle ili sačekati da se ohladi, po želji
moja ideja za sledeći pekmezić glasi: pekmez od kivija sa bananom ;))) a a a ???
ReplyDeletejoš mi je slađe ovo slatko u činijici, nego možda u tegli ... prelepo
ReplyDeleteHvala Biljana, probaj samo sa manjom količinom, ako ti se dopadne, može ponovo
ReplyDelete