Ime presna pogača dobila je zbog toga što u njoj nema kvasca, mesi se sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, a šarena jer se šara dvema viljuškama.
Ovakve pogače mesila je moja majka šezdesetih godina, izvodila je viljuškama razne šare, i ako sam bila dete, mnogo su mi se dopadale te njene pogače zbog ukusa i lepote.
Mesim ih i ja i šaram ih kako kad imam vremena. Zvali smo ih još i *heklane* pogače, jer su se šarale kao heklani miljei i šustikle
Za pogaču je potrebno
700 grama brašna
4,5 dl. hladne vode
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike semenki za dekorisanje
Zamesite testo od gore navedenih sastojaka. Neka vam testo bude mekano i glatko i da se ne lepi za prste. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Mesite ga lagano bar petnaestak minuta.
Podmažite pleh i rukama rastanjite testo u plehu. Premažite uljem i lagano sa dve viljuške okrenute ledjima šarajte testo
Uključite rernu na 220 stepeni dok vi oslikavate pogaču. Lepota pogače zavisiće od vaše kreativnosti
i dara
Kada završite sa oslikavanjem-šaranjem pogače, stavite je u zagrejanu rernu i pecite 25-30 minuta.
Pečenje zavisi od toga kakva vam je rerna. Kada pogača dobije zlatnožutu boju izvadite je iz rerne, prekrijte platnenom salvetom i sačekajte da se malo odmori-prohladi
Odlično se slaže sa sirom i čvarcima, probajte, još ako imate *duvan* čvarke, e to je prava gozba
Izvolite, poslužite se, prijatno
Nisam znala da može da se šara :( Ovu sam pogaču često pravila deci, davno, a meni je prijala uvek više, jer je bez kvasca ;)
ReplyDeleteMoja majka je tako šarala i izgledala mi je fantastično pre 50 godina, lepa je i sada kada je ja napravim
ReplyDeletepreslatko ... šta je tačno semnje gore ...
ReplyDeleteBiljo, suncokret i susam, hvala ti puno na poseti
ReplyDelete