Tuesday, 20 October 2015

AJVAR od pečenih cepkanih paprika



Nema lepšeg ajvara od pečenih cepkanih paprika, zahteva puno posla i truda a nije baš

izdašan, ali sve ono što se voli, nije teško raditi, sve za dobar ukus i trpezu.
Za ovaj ajvar najbolje je koristiti papriku zvanu *kurtovka*, slatka je i ima lepu boju, a lepo se i ljušti.
Moj posao kod pripremanja je da operem i oljuštim papriku, dodam začine i sipam u tegle. Moj Dragan, sin moj, preuzima pečenje, mlevenje ili reckanje i kuvanje ajvara. Kada tako podelimo posao onda sve ide kao na traci.
Za ovaj Ajvar potrebno vam je
15 kg paprike *kurtovke*
1/2 litra ulja
3 kašike esencije
Soli po ukusu
300 grama šećera





Operite papriku i ispecite je lepo sa svih strana na plotni šporeta *smederevca* tako je najbolje, Pečenu papriku spuštajte u neku puniju najlon kesu ili džak koga ste stavili u kofu. Tako ispečene paprike ostavite malo da *odmore* i opuste se 




Oljuštite papriku i očistite od semena i stavljajte u rešetkastu posudu da se ocedi. Dobro je da se to uradi uveče i da se paprika cedi do izjutra. Tako će se brže upržiti.



                                  


Papriku iscepkajte ili izrežite na rezance, U veću šerpu sipajte ulje da se zagreje, onda dodajte pripremljenu papriku. Dodajte šećer, esenciju i so




Stalno mešajte varjačom da ne zagori. Kada ajvar dobije potrebnu gustinu i kada iza varjače ostane trag, onda je gotov
Pripremite tegle, dobro oprane i zagrejane, onda vreo ajvar sipajte u tegle. Dobro ih zatvorite, odlažite ih u kartonsku kutiju ili veću korpu, umotajte ćebetom i ostavite da se tako ohlade.
Tegle zatim odložite na stalno mesto do upotrebe, kada otvorite teglu držite je u frižideru jer nema konzervansa.






2 comments:

  1. ;DDDD ... dok ima još paprike ... slatko .. ja i taj sok oceđen koristim, zamrznem ga i njime zimi nalivam neka jela ...

    ReplyDelete
  2. Odlična, korisna ideja, treba sve iskoristiti, hvala Biljo

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...