Nema lepšeg ajvara od pečenih cepkanih paprika, zahteva puno posla i truda a nije baš
izdašan, ali sve ono što se voli, nije teško raditi, sve za dobar ukus i trpezu.
Za ovaj ajvar najbolje je koristiti papriku zvanu *kurtovka*, slatka je i ima lepu boju, a lepo se i ljušti.
Moj posao kod pripremanja je da operem i oljuštim papriku, dodam začine i sipam u tegle. Moj Dragan, sin moj, preuzima pečenje, mlevenje ili reckanje i kuvanje ajvara. Kada tako podelimo posao onda sve ide kao na traci.
Za ovaj Ajvar potrebno vam je
15 kg paprike *kurtovke*
1/2 litra ulja
3 kašike esencije
Soli po ukusu
300 grama šećera
Operite papriku i ispecite je lepo sa svih strana na plotni šporeta *smederevca* tako je najbolje, Pečenu papriku spuštajte u neku puniju najlon kesu ili džak koga ste stavili u kofu. Tako ispečene paprike ostavite malo da *odmore* i opuste se
Oljuštite papriku i očistite od semena i stavljajte u rešetkastu posudu da se ocedi. Dobro je da se to uradi uveče i da se paprika cedi do izjutra. Tako će se brže upržiti.
Papriku iscepkajte ili izrežite na rezance, U veću šerpu sipajte ulje da se zagreje, onda dodajte pripremljenu papriku. Dodajte šećer, esenciju i so
Stalno mešajte varjačom da ne zagori. Kada ajvar dobije potrebnu gustinu i kada iza varjače ostane trag, onda je gotov
Pripremite tegle, dobro oprane i zagrejane, onda vreo ajvar sipajte u tegle. Dobro ih zatvorite, odlažite ih u kartonsku kutiju ili veću korpu, umotajte ćebetom i ostavite da se tako ohlade.
Tegle zatim odložite na stalno mesto do upotrebe, kada otvorite teglu držite je u frižideru jer nema konzervansa.
;DDDD ... dok ima još paprike ... slatko .. ja i taj sok oceđen koristim, zamrznem ga i njime zimi nalivam neka jela ...
ReplyDeleteOdlična, korisna ideja, treba sve iskoristiti, hvala Biljo
ReplyDelete