Moja je sreća što imam prijateljice koje misle na mene, jedna od njih, draga Kosara, donela mi je iz Grčke, patlidžan u 4 različite boje
Prelepo izgleda, kao duga, u tegli
Materijal
Patlidžan, po mogućnosti, u raznim bojama, ja sam upotrebila
1,5 kg
1/2 litra vode
1 dl belog alkoholnog sirćeta
1 kašika soli
3 kašike šećera
vezica peršuna ili celera
1 glavica belog luka
nekoliko feferona, ako volite ljuto ili
2 paprike različitih boja
Ako nemate teglu sa metalnim zatvaračem za pasterizaciju, potrebna je
1 kašičica konzervansa
Možete dodati šoljicu ulja, ako želite
Patlidžan dobro operite, odsecite mu peteljku i narežite na krugove, debljine 1 cm. Blago posolite i redjajte u cediljku, prekrijte platnenom salvetom i ostavite u frižideru nekoliko sati da so izvuče gorčinu iz patlidžana.
U posudu sipajte vodu, sirće, so, šećer, konzervans i ulje, ako želite. Pustite da provri. Spuštajte po nekoliko kolutova patlidžana i pustite da provri vrlo kratko,*jedan ključ*. Vadite rešetkastom kašikom i stavljajte u cediljku.
Kada završite, redjajte patlidžan u teglu, dodajte list peršuna i celera, po neki čen očišćenog belog luka i papričice ili paprike.
Pritisnite plastičnom rešetkom i nalijte presolcem u kome ste barili patlidžan. Povežite teglu celofanom.
Da ponovim, nije vam potreban konzervans, ako imate teglu sa metalnim poklopcem, onda pasterizujete patlidžan, 2-3 minuta
Ostavite teglu na hladnom mestu. Pre služenja, patlidžan prelijte uljem. Ako ste ulje dodali u presolac, onda to nije potrebno.
Sigurna sam da će i na tanjiru izgledati lepo, kao i u tegli, za ukus ne brinem, sigurna sam da će biti odličan.
Jaoooo, predivno, draga moja!
ReplyDeleteUvek sam se pitala kako bi izgledao plavi patlidzan u salati, moja ga deca ne vole, pa retko spremam, ali ovo cu za svoju dušu.
Kiss
nikada nisam čula da postoji i patlidžan u bojama
ReplyDeleteDraga Gvozdena....kako mogu dobiti seme za te patlidžane u boj?
ReplyDeletenaravno, platila bih:)
ReplyDeleteHvala vam na komentarima, Aleksandra,biljo i Snežana, ja sam prvi put videla fotografije patlidžana u raznim bojama, počev od bele, pa nijansirane ljubičaste. Slikala je moja prijateljica Kosara koja je letovala u grčkoj. Hvala joj do neba, pročitala je moj komentar, kupila patlidžane i u povratku iz grčke, dogovorile smo vidjenje kod mene u Ražnju. Tadami je donela te patlidžane. Ostavila sam seme od belog i onog lila boje. Ne znam da li će uspeti. Odvojiću neku semenku za tebe Snežana. Pozdrav, drage moje
ReplyDelete