Ovaj recept sam *ukrala* od vrhunskog kuvara Gordona Remzija. kuvao je skoro sa svojom majkom.
Kaže da mu je majka spremala ove prženice za doručak dok je bio školarac.
Odmah mi se dopao, ja sam samo još dodala Menaž glazuru.
Napravite ove prženice, sigurno će Vam se dopasti. Ja ću ih sigurno još sutra pripremiti ponovo
Vam je
4 kriške bajatog hleba
0,5 dl ulja
100 grama smedjeg šećera + 1 kašika
2 komada jaja
1/2 kašičice cimeta
1 veća ili 2 manje nakisele jabuke
1 kašika maslaca
4 kašike Menaž glazure
Koristila sam zelena jaja, kažu da u njima ima manje holesterola. Meni su jako ukusna a i žumanac ima prelepu boju
Umutiti jaja viljuškom, dodati 1 kašiku smedjeg šećera i mutiti dok se šećer otopi
Na vatri u tiganju zagrejte ulje, pripremljene kriške hleba utopite u jaja i pržite ih kratko vreme sa obe strane. Prženice slažite na kuhinjski papir kako bi upio višak ulja.
U drugu posudu sipajte smedji šećer i na tihoj vatri karamelizujte ga, pazite da ne pregori. Kada se sav šećer otopi dodajte maslac, sklonite sa vatre.
Jabuke operite, nemojte ih ljuštiti, očistite od semena, isecite na komadiće i dodajte u karamelizovani šećer. Vratite na vatru i mešajte lagano da se i jabuke karmalizuju. na kraju dodajte cimet
Preko prženica sipajte kašikom tople jabuke sa karamelom.
Preko još toplih jabuka na svako parče prženice prelijte kašiku otopljene Menaž glazure
Dobre su za doručak sa čajem ili mlekom ali i kao poslastica, probajte
No comments:
Post a Comment