Divnog ukusa i mirisa divlje ruže, sirup koji morate probati, podseća na ratluk od ruže
Za pripremu ovog sirupa potrebne su Vam latice divljih ruža, ja ih berem na livadi ispod moje njive.
Potrebno Vam je
150 grama latica ruže
1 l vode
sok od 2 limuna
1 kilogram šećera
Odvojite latice od cveta,operite ih kratko pod tekućom vodom u rešetkastoj posudi
Oprane latice stavite u teglu od 2 litra, prelijte sokom od 1 limuna, ostavite tako petnaestak minuta, protresite teglu nekoliko puta za to vreme. Prelijte zatim latice sa 1 litrom hladne vode. Ostavite na toplom sunčanom mestu prekriveno gazom 48 časova da latice otpuste boju i miris.
Procediti dobijenu tečnost kroz gazu, istisnuti rukom sav sok iz latica. dodati kilogram šećera i sok od 1 limuna.Povremeno mešati da se šećer otopi. Kada se sav šećer otopi sipati sirup u flaše ili male flašice od 2 dl i pasterizovati u loncu. Pustiti samo da voda u loncu provri. skloniti sa vatre i ostaviti dok se ohladi. Kasnije odložiti na suvom i tamnom mestu.
Sirup ne morate pasterizovati, možete u plastičnoj flaši sipati i zamrznuti.
Sirup razblažite vodom po vašem ukusu. Kada otvorite flašu, držite je u frižideru jer nema konzervansa
napravit cu od svojih ruža
ReplyDeleteMože od onih mirisnih koje nisu kalemljene
ReplyDelete