Friday, 14 July 2017

Džem i kompot od kajsija

Još  nije kasno da napravite džem i kompot od kajsija. ukusni su i dobro će vam doći preko zime da se zasladite i podsetite na leto

Za džem Vam je potrebno
4 kg očišćenih od koštica kajsija
3kg i 200 grama šećeraKajsije sam na poklon dobila od jedne meni jako drage mlade prijateljice. Od srca joj hvala, prepoznaće se ona.
Kajsije operite, iscepajte ih na pola, izvadite koštice, izmerite potrebnu količinu i redjajte u veću šerpu, red kajsija red šećera. Prekrijte šerpu platnenom salvetom i ostavite na hladnom da prenoći.
Sutradan kada su kajsije otpustile sok, stavite šerpu na vatru i od kada počne vrenje, stalno mešajte 40 minuta.


Sklonite sa vatre i štapnim mikserom ili varjačom mešajte dok džem dobije potrebnu gustinu.
Džem ima jako lepu boju i  ukusan je. 
Od ove količine dobijete 6 tegli od 720 grama. Hladan džem sipajte u tegle. Zatvorite metalnim poklopcima i pasterizujte. Možete pasterizovati u mašini za sudove ili na klasičan način u većem loncu. Na dno lonca stavite sudnu krpu, poredjajte tegle, nalijte vodom preko poklopca i pustite da provri pet minuta.Ostavite tegle da se ohlade u loncu, ohladjene tegle obrišite i odložite na hladnom mestu

Na ovaj način možete kuvati u jednoj šerpi samo ovu meru od 4 kg kajsija. Ne uspeva tako dobro ako odjednom kuvate meru ipo ili dve mere.

Za kompot vam je potrebno, za jednu teglu od 720 grama
1/2 kg očišćenih kajsija
5 kašika šećera
2 dl vode

Očišćene kajsije lagano bez pritiskanja redjajte u teglu. Kada napunite teglu dodajte šećer i nalijte hladnom vodom. Pasterizujte na način koji sam opisala kod recepta za džem2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...