Ova pogača se vrlo lako mesi i oblikuje. Napravljena je od krofnica
Potreban materijal
700 grama brašna
3 komada jaja
5 kašika svinjske masti
2dl vode
3 dl mleka
1/2 parčeta kvasca
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
1 kšika masti za premazivanje
Spojite mleko i vodu, dodajte kašiku šećera, malo podgrejte, dodajte kvasac. Promešajte da se kvasac otopi. dodajte 2 kašike brašna i ostavite na toplom da kvasac nadodje.
Otopite mast, pazite da se ne zagreje mnogo, samo da se otopi. Dodajte dva jaja i jedan belanac., kašikom sjedinite. Žumanac ostavite za premazivanje
Brašno malo zagrejte, dodajte so i promešajte, zatim napravite udubljenje, sipajte prvo umućena jaja sa mašću, zatim dodajte nadošao kvasac i zamesite glatko testo koje se ne lepi za prste.
Ako je potrebno dodajte još brašna, jer ima sitnih i krupnijih jaja.
Prekrijte testo i ostavite na toplom da nadodje
Nadošlo testo premesite i razvijte koru debljine 1cm. Koru premažite sa kašikom masti. Iz testa većom čašom vadite krofne. Podmažite kalup ili šerpu prečnika 30 cm i ukrug prvo poredajte krofne, kao na slici. Sredinu kalupa popunite cvetićima koje ćete takodje praviti od krofni. Ja sam svaki cvetić pravila od 2 krofne.
Ovako pripremljenu pogaču premažite umućenim žumancetom. Ostavite bar 20 minuta na toplom mestu, prekriveno da nadodje.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 20-25 minuta.
Pečenu pogaču prekrijte platnenom salvetom, ostavite malo da se prohladi pa onda poslužite
No comments:
Post a Comment