Ne znam odakle je potekao naziv *Lenja pita*. Ima oko nje baš dosta posla. Kaže se da lenje pite, prave lenje žene.
Evo recepta za moju lenju pitu
Potrebn0 je za testo
2 komada jaja
2 dl jogurta
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
1/2 praška za pecivo
1 /2 kašičice soli
1 kašika lanenog semena
250 grama kukuruznog brašna
150 grama pšeničnog brašna
za fil
1 dl ulja
1 veći struk praziluka
300 grama očišćene blitve
1 kašika sušenog povrća
1 jaje
200 grama tvrdog domaćeg kravljeg sira
1 kašika pečenog susama
Umutite jaja, dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, ponovo mutite viljuškom još nekoliko minuta.
Oba brašna sa praškom za pecivo i semenom lana, dobro promešajte da se sjedine. U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno.Dobićete žitku masu koju ćete kutlačom sipati u podnazan pleh. Sipajte pola pripremljene mase.
Zagrejte ulje u tiganju, dodajte na kolutove narezan praziluk. malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i opranu blitvu i sušeno povrće. Dinstajte desetak minuta. Sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir. Dodajte susam i sve mešanjem sjedinite.
Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni,prohladjeni fil. Odozgo razlijte drugu polovinu testa.
Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.
Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi
Secite u oblicima po Vašoj želji i poslužite
Uz ovu pitu poslužite kiselu pavlaku
ODLIČAN RECEPT!!!
ReplyDeleteHvala Vam puno, jako je ukusna
ReplyDelete