Wednesday 24 April 2019

Sirup od kopriva







Vreme je za sokove od biljaka iz šuma i sa livada. Krenula sam sa koprivom.

 U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Upotrebljava se kao lek od mnogih bolesti : groznice, kašlja , žutice, krvoliptanja iz nosa, grudobolje, malokrvnosti, protiv opadanja kose, protiv reumatizma....

Lekovita je, ako je berete na mestima koja su udaljena od puteva i  njiva na kojima se koriste pesticidi.

Za ovaj sirup potrebno je
1/2 kg mladih kopriva, ili vrhovi onih malo većih biljaka
100 grama  listova biljke matičnjak( može, a ne mora)
1/2 kg limuna
6 litara vode 
3 kg šećera

Koprivu i matičnjak operite pod mlazom vode, stavite u  lonac. Vodu stavite da provri. Sklonite je sa vatre i ostavite petnaestak minuta da se prohladi.
Tako prohladjenom vodom prelijte koprive.  Poklopite lonac, povremeno promešajte. Ostavite tako da odstoji najmanje 4-5 sati na hladnom mestu.


 Napravite rastvor od 1 kašike limunovog soka, 1 kašike sode bikarbone i 2,5 dl vode. U tom rastvoru, dobro operite limun. Zatim ga operite pod mlazom hladne vode .
Procedite tečnost  od kopriva kroz cediljku. Koprive takodje izgnječite kroz cediljku, da ostane samo suva masa od kopriva.

U proceđenu tečnost dodajte šećer i sok od limuna. Koru od limuna isecite na sitne komade i dodajte u tečnost. Zatim dodajte šećer i mešajte, povremeno, sat vremena da se otopi šećer i tečnost poprimi malo miris limuna.  
Zatim procedite kroz gustu cediljku. Punite sterilisane flaše i pasterizujte na klasičan način u loncu na čijem ste dnu stavili krpu ili novine, poredjali dobro zatvorene flaše. Nalili vodom i od trenutka vrenja pustili da vri 5 minuta. 
Ostaviti da se tečnost ohladi, obrisati flaše i spakovati u kartonske kutije na hladnom mestu do upotrebe.


Sirup možete sipati u manje plastične flaše i ostaviti u zamrzivač bez pasterizacije. Posle otvaranja, flašu obavezno držati u frižideru tokom upotrebe. Razblažiti običnom ili kiselom vodom, po želji.

Ako želite sok, onda na 6 litara vode, dodajte 800 gr do 1kg šećera po istom postupku. U tom slučaju sok odmah možete piti, bez rastvaranja.

Ovako se može napraviti sok za dijabetičare, bez šećera, pasterizovati a prilikom konzumacije, dodati zasladjivače koje koriste dijabetičari




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...