Moram da priznam, da sam tek sada,posle toliko godina života prvi put uživo videla
borovnice. Vidjala sam ih na slici, gde ih prikažu kao da su veličine trešnje.
U nedelju sam na poklon od svoje drage prijateljice Mirjane Božanović iz Brusa,izmedju ostalog dobila jedan paket smrznutih borovnica i sirup od borovnica i divljih kupina.
Morala sam odmah da vidim kakav će ukus imati borovnice u kolaču i evo tako su nastali
Potrebno je
3 šoljice šećera
3 šoljice fanta soka
1, 5 šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
5 šoljica brašna
200 grama svežih ili smrznutih borovnica
na vrh noža kurkume
1 šoljica sirupa od borovnica za prelivanje
U posudu za mućenje sipati, šećer,vanilin šećer, ulje, i sok i mutiti dok se šećer ne otopi, dodati kurkumu koja mafinima daje lepu žutu boju. Koristila sam šolje od kafe srednje veličine. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i lagano umešatiu prethodno umućenu masu.
Silikonske kalupe za mafine, poredjati u pleh, možete ih peći i u papirnim korpicama.
U svaki kalup sipati po 2 kašike pripremljene mase, borovnice prethodno ocediti od soka koji su pustile
Preko testa kašikom pažljivo rasporediti borovnice
Preko borovnica dodati još jednu kašiku pripremljenog testa i staviti u rernu da se peče dvadesetak minuta na 200 stepeni
Pečene tople mafine preliti hladnim sirupom od borovnica
Divne su borovnice u kolačima ali i sirup je fantastičan
ReplyDelete