Sunday, 26 April 2015

POGAČA *PRVOMAJSKI VENAC*





POGAČA *PRVOMAJSKI VENAC*




 Za pripremu pogače potrebno vam je:

  • 2 dl mleka
  • 4 kašike kisele pavlake
  • jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 400 g oštrog brašna
  • 300 g mekog brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 150 g maslaca

  • Umutiti dva jaja i jedan belanac sa kiselom pavlakom. U mlako mleko dodati šećer i otopiti kvasac, pa sjediniti sa jajima. U dublju posudu prosejati oba brašna, dodati so i promešati, pa zamesiti testo sa pripremljenim kvascem i jajima. Prekriti folijom i ostaviti pola sata na toplom da naraste. Maslac podeliti na šest jednakih delova. Testo premesiti i podeliti na sedam jufkica.Prvo razviti šest jufkica svaku posebno što tanje, pet premazati omekšalim maslacem ređati premazane jufke, jednu preko druge pa prekriti šestom ne premazanom. Ostaviti da se malo odmori testo.


Premazati okrugao pleh margarinom, najbolje ako imate kalup za pogaču u obliku kuglofa
                                                                                                            

Sada pripremljene jufke razviti oklagijom u što veći krug i podeliti na 16 jednakih trouglova.
Od svakog trogula uviti kiflicu i ređati zrakasto u pleh.

Od zadnje sedme jufke razviti pravougaonik premazati ga margarinom, uviti u rolat i iseći komade kojima ćete popuniti praznine između kiflica uz rub pleha
Kiflice premazati umućenim žumancetom, prekriti pleh i ostaviti na toplom da testo napuni pleh. Peći na 250 stepeni deset minuta, smanjiti temperaturu na 220 i peći dok pogača dobije lepu boju. Pečenu pogaču prekriti salvetom ostaviti da se malo prohladi i služiti.













                           




      •                         

      3 comments:

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...