Ovaj ukusan kolač pravio je moj sin Dragan, nisam odolela, morala sam da ga postavim, sada je vreme trešanja.
Trešnje su moje omiljeno voće, jedva ih čekam, u dvorištu imamo 4 stabala, od onih ranih pa do onih sitnih, *divljih* crnica koje su korištene za kolač
Za pripremu kolača potrebno je pripremiti
- 500 g trešanja
- 1 limun kora i sok
- 50 g mlevenog badema
- Za testo:
- 4 jajeta
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 25 g gustina
- 1 pakovanje vanilin šećer
- 1 ravna kašičica šećeraq
- Oprati trešnje one *divlje-crne*, izvaditi koštice i ostaviti da se ocede, izmešati ih sa mlevenim pečenim bademom i sitno rendanom korom limuna.
Žumanca mešati sa limunovim sokom i 50 grama šećera dok se ne stvori bela pena. Ulupati čvrstu penu od
belanaca, dodati preostali šećer i vanilin šećer. Penu dodati ulupanim žumancima. Prosejati brašno, gustin i
prašak za pecivo. Lagano sjediniti. Podmazati pleh i posuti ga šećerom, sipati pripremljenu masu. Odozgo
poredjati trešnje sa bademom.
Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.
No comments:
Post a Comment