Saturday, 12 September 2015

Slatko od krušaka i drenjina






Prvi put pravim slatko na ovaj način, *moderan* kako reče Kristina Gašpar. Na njenom blogu videla sam recept za slatko od krušaka i groždja. Ja sam umesto groždja koristila drenjine. Daju lepu boju slatku, jer su kruške bele i slatko bi bilo bezbojno
Za ovo slatko potrebno je
1 kg krušaka, onih čvrstijih, nedozrelih
100 grama drenjina, umesto drenjina možete dodati aroniju ili borovnicu
1 kg šećera
 1 litar vode
1/2 kesice limuntusa
 1 limun



Koristila sam krušku sorte *viljemovka*, oprati, oljuštiti i iseći na kocke po vašoj  želji i ukusu
Stavljati kocke u posudu u kojoj ste sipali vodu i 1/2 kesice limuntusa. Ostaviti ih da odstoje u toj vodi dok zakuvate sirup.
U šerpu sipati kilogram šećera i litar vode, staviti na vatru, mešati da se šećer brže otopi i zavri.
Pustiti da vri nekoliko minuta pa rešetkastom kašikom vaditi kruške iz posude i spuštati lagano u sirup koji vri.


Ostaviti kruške da se kuvaju dok sirup počne da postaje gust kao kod svakog slatka, onda dodati drenjine i limun isečen na krugove. Kuvati još petnaestak minuta. Skloniti slatko sa vatre, prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.


Sutradan sipati u tegle i sladiti seeeeeeeeeee

                                                  
                                                   

                                       





4 comments:

  1. Kako ti ja zavidim na tim drenjinama...nisam ih jela više od 40 godina, jer njih u Kanadi nema.

    ReplyDelete
  2. Imam ih i sada u zamrzivaču, rado bih ti poslala, draga Zorice

    ReplyDelete
  3. Bravo gvozdena! Izgleda fantasticno.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...