Sigurno vam neću napisati ništa novo u vezi sa kompotom od dunja, poznat nam je od davnina.
Svaka domaćica ima svoj način za svoj kompot
Ja sam ovaj kompot pravila od dunjaca, dobila sam ih od prijateljice
Za ovaj kompot potrebno vam je
Dunje ili dunjci
šećer
voda
tegle sa metalnim zatvaračima
Dunje operite u nekoliko voda, oljuštite ih i secite na kocke, veličine po vašoj želji,
U posudu u kojoj stavljate dunje, sipajte vodu i dodajte pola kesice limuntusa,
da dunje ne promene boju.
Pripremite dobro oprane tegle i rešetkastom kašikom vadite dunje i redjajte u teglu. OD VAŠE SPRETNOSTI ZAVISI KOLIKO ĆE DUNJA STATI U TEGLU
Kada napunite tegle, sipajte u svaku teglu 6 kašika šećera i napunite ih vodom.
Dobro zatvorite tegle metalnim zatvaračima i pasterizujte
Ako ih pasterizujete u loncu, na dno lonca stavite krpu, poredjajte tegle, vodeći računa da se ne dodiruju. Nalijte vodu preko zatvarača i stavite da se kuvaju. Pustite da voda vri najmanje 10 minuta.
Ostavite ih da se ohlade u loncu. Sutra izvadite tegle, obrišite ih i ostavite na stalnom mestu
Ako imate više tegli, možete ih pasterizovati u mašini za sudove..Poredjajte tegle, uspravno ili vodoravno i uključite mašinu na najaču temperaturu. Ostavite da se tegle ohlade i onda ih izvadite
i odložite
njami njamiii ;))))
ReplyDeleteMoraću malo da sačekam, ima još svežih, ove, kada padne prviii sneg
ReplyDeleteSamo da ih gledam, mirišu! Recept jednostavan, samo dobra volja. Pohvale za svaki proizvod i vredne ruke!
ReplyDelete