Prvi put *srećem* se sa zimskom lubenicom, dobila sam dve lubenice od moje drage sestričine Kristine. Baš sam joj zahvalna, slatko je jako lepo i ukusno
Postupak nije jednostavan, zahteva dosta vremena i strpljenja, ali se na kraju trud isplati
Potrebno je
1 kilogram očišćene lubenice od kore i semenki
1,3 kg šećera
1 kesica limuntusa
1 limun
lubenicu presecite na pola po dužini, secite je na kriške, oljuštite, očistite od semena i secite približno iste kockice ili oblike po vašoj želji, svaku kockicu probodite iglom kako bi bolje upile sok.
Tako pripremljene kockice prelijte vodom i stavite na vatru da se kuvaju. Kada voda počne da vri, sklonite sa vatre, prosipajte vodu i nalijte drugom, mlakom vodom. Postupak ponovite 9 puta.
Kockice stavite u rešetkastu posudu da se ocede
Za to vreme u šerpu u kojoj kuvate slatko sipajte 200 grama šećera, stavite na tihu vatru i karamelizujte šećer. Pazite da ne pregori, karamelizovan šećer prelijte sa 2 dl vode i skuvajte šerbet. Dodajte preostali šećer i još 2 dl vode, ušpinujte malo redje nego za obično slatko. U dobijeni sirup sipajte ocedjene kocke lubenice
Na pola kuvanja dodajte 1 kesicu limuntusa, otopljenog u šoljici vode. nastavite sa kuvanjem, pred kraj kuvanja, kada se kapi sirupa odvajaju sa kašičice, dodajte jedan limun isečen na kolutove
Pokupite penu, ima je vrlo malo, sipajte odmah u tegle koje ste prethodno oprali i zagrejali, dobro ih zatvorite metalnim poklopcima, ostavite tegle u kartonsku kutiju da se ohlade a hladne odložite u špajz
Uživajte u divnom ukusu
Prvi put vidim, a bogami i čujem za zimsku lubenicu, a kompot izgleda tako dobro da mi radi zazubice. :) Očarava me ta zlaćana boja slatkog.
ReplyDeleteZlatna kao i ruke koje su ovo slatko uradile.
Kako si me samo obradovala ovim komentarom. Ja sam čula davno za njih ali sada sam ih prvi put imala u rukama.
ReplyDeleteSačuvala sam semenke draga moja angie, šaljem ih na proleće