Heljdo-šljivo pita
Prvi put pravim slatku pitu od heljdinih kora, kore su malo punije, više slane od običnih ali pita je odličnog ukusa
Potrebno je
500 grama heljdinih kora
300 grama suvih šljiva bez koštica
100 grama oraha
3 kašike šećera
0, 5 dl. ulja
za preliv
200 grama šećera
2 dl. vode
2 kašike limunovog soka
Ja sam koristila domaće suve šljive, bile su baš dobro osušene pa sam morala malo duže da ih držim u toploj vodi da nabubre
Nabubrele suve šljive ocediti od vode i iseći na sitne komadiće, dodati šećer i mešati da se sjedini sa šljivama
Položiti jednu koru na radni sto, premazati je uljem staviti dve kašike seckanih šljiva, preko šljiva posuti tri kašike oraha
Koru umotati u rolat i staviti u podmazan pleh, tako ponavljati dok utrošite pripremljeni materijal. U šoljici pomešati malo ulja i vode i premazati nafilovane kore.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok porumene kore.
Prokuvati vodu i šećer, dodati kada se ohladi limunov sok i hladnim prelivom preliti toplu pitu
Prekriti folijom i sačekati da se ohladi, seći pitu i posuti prah šećerom. Meni se baš dopao ukus ove pite
No comments:
Post a Comment