Goji ili Godži bobice su iz moje bašte, posadila sam dve sadnice jesenas, baš ništa nisam znala o njima. Sadnice sam dobila od moje drage prijateljice Mirjane Božanović iz Brusa. Ne zahtevaju nikakvu posebnu negu, osim stalne vlažnosti zemlje, tako da se preko leta moraju često polivati.
Ovako izgleda biljka sa zrelim plodovima
Teško ih je sačuvati u svežem stanju, mogu se sušiti, a ja sam odlučila da napravim slatko od njih. Nisam ni malo pogrešila, odličnog je ukusa, dovoljna je jedna kašičica dnevno, inače su jako korisne i lekovite, imaju u sebi dosta vitamina C i E, sadrže u sebi supstance koje regulišu krvni pritisak i funkciju srca. smiruju nervni sistem i još mnogo toga.
Za pripremu sam koristila
1 kg šećera
2 dl vode
300 grama bobica
1 kesicu limuntusa
1/2 limuna
Staviti u šerpu šećer i vodu i pustiti da proključa , čim proključa dodati limuntus koji otopite u šoljici vode.
Odmah narezati limun i pustiti da vri, dok se šećer ušpinuje kao za svako slatko. Kada sa kašičice otpada kap po kap, dodati oprane bobice.
Pustiti da vri 15 minuta, nije potrebno skidati penu jer je vrlo malo ima
Skloniti sa vatre, prekriti vlažnom salvetom. Ostaviti tako da se ohladi. Sipati u male teglice
Slatko je prelepog ukusa, ali i boja je prelepa
Interesantna ideja. Slatko izgleda super a verujem i da je ukusno.
ReplyDeleteVeoma je ukusno, ali verujte da ne znam sa čime da uporedim taj ukus, ima sitne semenke koje su rasute jer plod ima tanku opnu. Za divno čudo, ne raspada se prilikom kuvanja i ako opna puca
ReplyDelete