Za ove ukusne posne kiflice, koje se tope u ustima, potrebno je
2 dl Fanta soka
1, 5 dl ulja
6 kašika prah šećera
1/2 parčeta kvasca
600 grama brašna
malo muškatnog oraščića
džem po ukusu za filovanje, ja sam koristila džem od šljiva
Za sirup
300 grama šećera
2 dl vode
200 grama mlevenih oraha
U posudu sipajte sok, ulje, muskatni oraščić mleveni i šećer, promešajte da se šećer otopi. U maloj šoljici od crne kafe sipajte mlaku vodu i otopite kvasac. Sve pomešajte, dodajte u brašno i zamesite testo. Ostavite dvadesetak minuta na toplom mestu da malo nadodje. Premesite ponovo. Testo podelite na 7 jednakih loptica. Ja sam pravila male kiflice, ako želite veće podelite testo na 6 delova.
Svaku lopticu testa razvijte oklagijom u koru debljine 1/2cm, secite na 8 jednakih trouglova
Svaki trougao filujte džemom i formirajte kiflicu kao na slici, kako vam džem nebi cureo iz kolača
kiflice redjajte u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni petnaestak minuta
Dok se kiflice budu pekle, skuvajte sirup od šećera i vode. Vrelim sirupom prelijte hladne kiflice.
Ostavite ih u sirupu ali ih povremeno okrenite kako bi *popile* sav sirup.
Kiflice uvaljajte u mlevene orahe
Možete ih odmah poslužiti
Još jedan izvrstan recept za moju zbirku postnih recepta. Hvala!
ReplyDeleteHvala tebi mila moja, što nadješ vremena da sve vidiš i sve nas pohvališ. Živa i zdrava nam bila
ReplyDelete