Krofne nikada ne izlaze iz mode, uvek su aktuelne, svi ih rado jedemo. To je bila najlepša poslastica mog detinjstva.
Za ove krofne potrebno Vam je
700 grama brašna Danubius
2 komada jaja
2 kašike kisele pavlake
0,5 dl ulja
rendana kora od 1/2 limuna
4 kašike smedjeg šećera
malo soli
1 kesica suvog kvasca
2,5 dl mleka
1,5 dl vode
za fil
2 šoljice svežih ribizli
ulje za prženje
šećer u prahu sa posipanje
U prosejano brašno umešajte jednu kesicu suvog kvasca i rendanu koru limuna. Umutite jaja, dodajte šećer i vrlo malo soli, zatim kiselu pavlaku, ulje i sve sjedinite mešajući viljuškom. Na kraju dodajte mlako mleko i vodu.
Ovom smesom zamesite testo. Prekrijte folijom i ostavite bar pola sata na toplom da nadodje.
Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela. razvucite oklagijom testo u obliku pravougaonika. Čašom ili kalupom utisnite krofne.
Na utisnute krofne stavite pola kašičice svežih ribizli. Drugi deo testa razvijte u veličini prvog pravougaonika i njime pokrijte prvi deo testa sa ribizlama.Lagano oko ribizla pritisnite testo i kalupom vadite punjene krofne.
Ostavite ih petnaestak minuta da nadodju. Przite ih u zagrejanom ulju. Gotove krofne pospite šećerom u prahu i služite.
Krofne su prelepog kiselkastog ukusa od ribizli, mekane i ukusne
Koja divna ideja!
ReplyDelete