Wednesday, 28 November 2018

Ukusan ručak za post na vodi




















                                          

                                                                               

 Nije teško ni naporno, treba samo imati veru i cilj, sve ostalo je lako
Naš današnji ručak je izgledao ovako
Čorbast pasulj, šampinjoni iz rerne, šarena salata, pogača sa sodom bikarbonom i kao desert, pečeni batat slatki krompir, preliven medom.

Za čorbast pasulj je potrebno za 4 osobe

400 grama pasulja tetovca
1 šargarepa, 2 glavice crnog luka
1/2 korena celera
1 sveža paprika
1/2 struka praziluka
Nožice od šampinjona
1 manja glavica belog luka
grančica  svežeg ruzmarina
1 kašičica sušene majčine dušice
soli po ukusu


Operite pasulj u nekoliko voda, dodajte narezano povrće, šampinjone i so. Beli luk, ruzmarin i majčinu dušicu ostavite za kraj. 
Nalijte vodom, tri prsta preko pasulja . Poklopite i stavite na vatru da se kuva.

Napolju je hladno,  koristim kamin za zagrevanje i ujedno kuvam pasulj. Pasulj se ovako krčka, najmanje 2 sata, zavisi od jačine vatre. Povremeno dodajem vodu da bi se lepo skuvao.
Pri kraju kuvanja dodajte narezane očišćene čenove belog luka, ruzmarin i majčinu dušicu. Pustite da se kuva još petnaestak minute i sklonite sa vatre

Za šampinjone iz rerne, potrebno je
1 pakovanje sitnijih šampinjona
1/2 kašičice krupne soli
1/2 kašičice ljute tucane paprike
Šeširiće šampinjona obrišite platnenom sapvetom ako je potrebno. Tepsiju u kojoj će se peći obložite pek papirom. Poredjajte šampinjone, posolite ih i za one koji vole ljuto, pospite deo tucanom ljutom paprikom


Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite petnaestak minuta.  Pecite ih pred samo posluživanje ručka, da budu topli.

Uz pasulj i šampinjone  poslužite šarenu salatu iz zimnice


Uz ovaj ručak poslužite pogaču sa sodom bikarbonom



3-4 srednjih batat krompira ispecite u pepeljari dok kuvate pasulj, Operite ih prethodno i zavijte u aluminijumsku foliju Stavite ih u pepeljaru od peći. Pogledajte povremeno da ne pregore, morate ih okrenuti da se ispeče i druga strana jer je u pepelu.


Oljuštite krompir, narežite u činijice i prelijte medom po ukusu. Odličan ukusan i hranljiv dezert



Za večeru predlažem,  džem na hlebu  sa čajem od nane ili nekim toplim kompotom.

Шта пост јесте
Пост је одрицање од мрсне хране, злих помисли, лоших сећања.
То је једна јако лоша дефиниција поста.
Немојте мислити о ружичастом слону. О чему сад мислите?
Дакле, немојмо говорити о посту као негацији, није важно шта пост није. Рецимо шта пост јесте.
Јачање воље. Сагледавање и осмишљавање себе, својих мисли, жеља, поступака. Стицање храбрости да признамо и поправимо своје недостатке. Окретање ка Богу. Молитва, права, искрена, она која нагони на плач, па на осмех. Сусрет са ближњим. Сусрет са онима који ће нам тек постати ближњи. Тихо жртвовање себе зарад другог и Господа. Проналажење нових лепота самог живљења. Радовање свом крсту. Захвалност Господу за парче хлеба на длану, за близину вољених, захвалност за могућност да другима будемо узданица. Захвалност Господу на Њему Самом и на нама самима.
То је тек део онога шта је пост.
Није, дакле, толико важно читати има ли на кексима млеко у праху, питајмо се има ли нас пред лицем Божијим.
Не паничимо ако смо заборавили, па постили на уљу, кад је требало постити на води, паничимо ако смо човека повредили или заборавили.
Можемо ми мерити минуте пре поноћи, у које бисмо појели рибљу паштету пре сутрашњег Причешћа, али не можемо измерити своје дане на земљи и шансе које су пред нама.
Пост је загледање у те шансе, понирање у себе, и дружење са Христом и светима. Ето светих свуда око нас, скупљају се сваке недеље пред Путиром.
Не причајмо како се одричемо овога или онога, јер су та “одрицања” тако споредна да их не треба ни помињати. Пост је пут задобијања благодати, освајања врлина, Богаћења и проналажења себе.
Нека нам је сретан и Богом благословен почетак поста!

Tekst preuzet sa interneta


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...